Látogatás a KFKI-ban
Hogy is kerültünk a KFKI-ba?

CERN, a világhírű részecskegyorsító szervezésében minden évben lezajlik egy egyhetes programsorozat diákoknak. A világból rengeteg ország több tucat intézménye vesz részt ezen a rendezvényen, többek közt Magyarországról a Debreceni Atomkutató Intézet és a Budapesti KFKI is.
Mi ennek a rendezvénynek egy napján vettünk részt. Egy délelőtti tömény előadás a Z0 bozonok bomlásáról, majd egy finom ebéd az intézmény konyháján. Mindezek után következett a részecskegyorsító megtekintése. Már előre felkészültünk a legrosszabbra a tavalyi debreceni részecskegyorsító megtekintésének tapasztalatai alapján, ahol személyesen Mr. Bean kalauzolt minket. Levontuk a konzekvenciát, a furcsa fazonok a középkorban toronyőrként dolgoztak, manapság a részecskegyorsítókban. És persze a kísérleti laborban parkoló kerékpárok sem maradtak el.
Mindezt egy adatkiértékelés és egy videókonferencia követett, mely során eredményeinket 5 másik európai ország diákjaival egyeztettük, mely mókás és érdekes volt. Ajánlom mindenkinek, ha teheti, egyszer vegyen részt egy ilyen eseményen.

Szőke Gábor

Beszámolók