Naperőmű a Puskásban

A megújuló energiák hasznosítására kiírt "Út a Tudományhoz" pályázat keretében Iskolánk diákjai egy naperőmű építésébe kezdtek. A cél, hogy olcsó, nagy hatásfokú és környezetbarát legyen, teljesült. Mivel az ország tele van út szélére kidobott parabolaantennákkal, így gazdasági szempontból egy naptányér építése bizonyult a legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldásnak.
A tányér működése nagyon egyszerű. A parabolát 4x4 cm es tükrökkel kibéleltük és a fókusztérbe egy hőcserélőt helyeztünk el. A hőcserélőben folyadékot keringetünk (egy zárt rendszerben) és egy másik hőcserélő segítségével vizet melegítünk. Egyszerű, szigeteletlen csövekkel felépített rendszerben is 60 -70 fok körüli értékre melegszik fel pár liter víz.
Miután a mi erőművünk tartalmazza az állványzatot, egy naptányért és egy kezdetleges hőcserélő rendszert, így az igazi munka csak idén kezdődik. Célunk, hogy az egyszerű rézcsőcsiga hőcserélő helyett egy pufferelt eszközt alkalmazzunk szigetelt csövekkel. Víz helyett a célnak leginkább megfelelő folyadékot, hozzávaló szivattyút és egy indirekt fűtésű bojlert telepítünk a rendszerbe. Megvalósításra vár még a napkövetés megoldása is. Reméljük, munkánkkal hozzájárulunk, hogy a háztartásokba is bekerülhessen ez az ipari méretekben már alkalmazott rendszer.

Képek

Vissza